Ce se întâmplă când îi citești bebelușului?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Interacțiunea cu micuțul tău, sub orice formă, este extrem de benefică, mai ales pentru el, care chiar dacă este dependent de tine, încă din primul moment când face cunoștință cu această lume, are nevoie și de o legătură afectivă construită. Cititul este una dintre aceste care, cultivată, va conduce la rezultate frumoase.

ce se intampla cand ii citesti bebelusuluiÎmi amintesc cu drag și nostalgie de serile când mama ne citea din Frații Grimm. Încă mai văd în fața ochilor cartea groasă, masivă, cu copertele cartonate care ascundeau pe Albă-ca-Zăpada și Cenușăreasa. Însă, nu erau numai poveștile, pe care după un timp ajunsesem să le știu pe de rost, ci mai mult plăcerea de a mă cuibării lângă ea și de a-i auzi vocea.

Exact asta se petrece și cu bebelușul tău. Cu toate că acum nu poate comunica decât prin plâns, el înțelege că citindu-i i te dedici, în exclusivitate, îi acorzi o atenție deosebită, mai ales când faci acest lucru cu bucurie, când imiți sunetele animalelor sau atitudinea lor fioroasă.

Mai mult, faptul că îți rezervi puțin din timpul tău pentru a-i citi aceeași cărticică specială de copii, cu texte mari și poze colorate, îl va face bucuros, și asta va fi ușor de citit pe chipul lui. Bebelușul va ajunge, în timp, să recunoască acel obiect, să-l asocieze cu momentul vostru, să vrea să-l simtă mai bine prin atingere, prin gust. Va ajunge să aibă pagini și personaje preferate și nu va întârzia să-și manifeste bucurie.

Cititul unei povestioare, mai ales dacă-l ții în brațe în acele momente, va reprezenta pentru el siguranță, aceeași siguranță pe care a simțit-o și atunci când era în burtică, iar tu obișnuiai să-i vorbești din cărți. Pare greu de crezut, dar el chiar te-a auzit și ți-a și recunoscut vocea atunci când s-a născut.

Prin relatarea poveștilor vei reuși să-l faci să îndrăgească cititul, îl vei ajuta să-și dezvolte comunicarea, să învețe cuvinte noi. Bebelușii înmagazinează în creierele lor micuțe tot felul de informații, de sunete, care mai târziu, când va începe să vorbească, se vor dovedi foarte utile. Tocmai de aceea este important să nu stâlcești cuvintele, să încerci să vorbești corect și clar, pentru că tu ești principalul său învățător.

Totodată, prin citirea repetată, mai exact prin integrarea acestei activități în rutina zilnică, vei contribui la dezvoltarea atenției și concentrării, iar mai târziu la îmbogățirea culturii sale generale.

Un alt beneficiu, dacă vei opta să-i citești seara la culcare, de pildă, este acela că nu va mai asocia dormitul cu ceva neplăcut, ba din contră, va fi momentul în care tu te vei transforma din mama autoritară, uneori, în acea ființă ce-l protejează și se „schimonosește” numai ca să-l vadă pe el zâmbind.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com